Jeśli zastanawiasz się, jak jeść przyzwoicie, ważne jest, aby znaleźć sposoby na zmniejszenie kosztów. Clipping kupony i sprawdzanie ogłoszeń w gazetach może zaoszczędzić dużo pieniędzy na żywności. Kupowanie owoców i warzyw w sezonie może być tańsze, zbyt. Fasolę w puszce, dobre źródło białka, można kupić za ułamek ceny ryb i mięsa. Możesz również spróbować marek sklepowych, które często są wyżej na półkach, ale zawierają podobne składniki do popularnych marek.
Rozmiary porcji
Kiedy zamawiasz posiłek w restauracji, możesz mieć problem z oszacowaniem właściwej wielkości porcji. Na szczęście istnieje kilka podstawowych wytycznych dotyczących tego, ile powinieneś jeść. CDC zaleca szacowanie wielkości porcji za pomocą pomiarów dłoni, ręki i palców lub używając wielkości talii kart lub piłki golfowej jako przewodnika.
Pierwsze, ważne jest, aby dowiedzieć się, co to jest wielkość porcji. Znajdziesz, że ta liczba jest wymieniona na panelu faktów żywieniowych wielu produktów spożywczych. Jest to standardowa wielkość porcji zalecana przez rząd, ale rzeczywista ilość, którą powinieneś jeść, różni się w zależności od osoby. Podobnie, jeśli jesz tyle samo co ktoś inny, nie skończysz z taką samą wagą. Dzieje się tak dlatego, że Twoje ciało ma różne potrzeby w zależności od wieku, poziomu aktywności i wszelkich innych czynników.
Podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych
Jedzenie przyzwoicie jest dobre dla ogólnego stanu zdrowia i można to osiągnąć na wiele sposobów. Mądre wybory żywieniowe mogą pomóc Ci zarządzać wagą, uniknąć chorób przewlekłych i poprawić Twój nastrój. Oto kilka prostych kroków, aby zacząć dokonywać właściwych wyborów żywieniowych dla swojego organizmu. Być może będziesz musiał nieco zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe, aby zacząć widzieć rezultaty, ale te kroki są warte wysiłku.
Unikanie bezmyślnego objadania się
Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie bezmyślnego objadania się podczas jedzenia przyzwoicie jest ustalenie granic wokół swoich posiłków. Na przykład, jeśli uwielbiasz podjadać podczas oglądania telewizji, ogranicz się do jedzenia tego smakołyku tylko raz w tygodniu lub miesiącu. To samo dotyczy biurowych smakołyków i darmowego jedzenia, które może skusić cię do sięgnięcia po drugą pomoc.
Układanie wizualnych przypomnień wokół jedzenia może również zapobiec bezmyślnemu przejadaniu się. Na przykład, kiedy masz zamiar rozpocząć posiłek, powiedz sobie „man man chi” (out of sight, out of mind). Ta prosta praktyka pozwoli ci skonsumować mniej i zjeść bardziej prawidłowo.
Maniery stołowe
Kiedy siadasz do jedzenia, istnieją pewne maniery stołowe, które są niezbędne. Na przykład należy siedzieć prosto, używać odpowiednich przyborów i kroić jedzenie na kawałki wielkości kęsa. Należy również unikać dmuchania na jedzenie i oblizywania palców. Inną dobrą manierą przy stole jest powolne przeżuwanie jedzenia z zamkniętymi ustami. Uważa się również, że niegrzecznie jest rozmawiać z jedzeniem w ustach.
Jeżeli jesz z grupą, ważne jest, aby robić to na zmianę. Jeśli jesteś jedyną osobą siedzącą przy stole, poczekaj, aż wszyscy usiądą, zanim wstaniesz, by zabrać głos. Gdy stół jest pełny, nie należy rozmawiać podczas jedzenia lub żucia i nie kłaść łokci na stole. Ważne jest też, aby serwetkę kłaść na kolanach, a nie na dłoni. Kiedy skończysz jeść, prowadź lekką rozmowę i staraj się integrować z innymi. Pamiętaj, że głównym celem spożywania posiłków jest cieszenie się towarzystwem innych, więc staraj się z nimi miło rozmawiać.